Wodna kapsuła czasu

23 listopada 2010, 15:05

Akademicy z Binghamton University ożywili bakterie, uwięzione przez tysiące lat w inkluzjach fluidalnych (kroplach wody) z kryształów soli.


Księgarnia PWN - Gwiazdka 2024

Obiecujący antybiotyk z gleby

8 stycznia 2015, 12:01

W glebie na łące w stanie Maine znaleziono antybiotyk zdolny do zabicia antybiotykoopornych bakterii. Wstępne testy wykazały, że bakteriom będzie trudno zyskać oporność na nowy środek.


Nowy materiał stomatologiczny zabija bakterie i zapobiega wzrostowi biofilmu

5 grudnia 2017, 11:47

Stomatolodzy wykorzystują materiały kompozytowe np. do wypełniania ubytków. Niestety, tak jak naturalne szkliwo, są one podatne na wzrost płytki, a biofilm może prowadzić do próchnicy. Ostatnio naukowcy z Uniwersytetu Pensylwanii testowali jednak nowy materiał ze związkiem antybakteryjnym, który nie tylko zabija patogeny, ale i nie dopuszcza do wzrostu biofilmu.


Dlaczego dobre bakterie są dobre?

5 października 2008, 21:48

Od pewnego czasu naukowcy zastanawiali się, w jaki sposób "dobre bakterie" zabezpieczają organizm przed infekcjami. Amerykańscy badacze przybliżyli nas o krok do zrozumienia tego procesu.


Designerska gleba mikroorganizmów

8 grudnia 2011, 10:02

Grzyby i bakterie mogą zmieniać organizację gleby (porowatość), tak by pochłaniała więcej wody i węgla. Artykuł na ten temat ukazał się właśnie w piśmie Interface.


Wyjaśniono, jak niebieskie i zielone gliny zabijają bakterie

12 stycznia 2016, 12:06

Od czasów prehistorycznych ludzie wykorzystują gliny do celów medycznych. Choć wiedziano, że niektóre zabijają bakterie, dopiero teraz określono mechanizm ich działania.


Mikrożelowe kropki zabiją pojedyncze bakterie

27 marca 2019, 12:02

Naukowcy z Instytutu Technologii Stevensa stworzyli powłokę np. do endoprotez stawów, która gdy pojawiają się bakterie, uwalnia celowane mikrodawki antybiotyków. Dzięki temu można znacząco obniżyć wskaźnik zakażeń.


Genetyka sushi

9 kwietnia 2010, 08:43

Dzięki jedzeniu sushi bakterie zamieszkujące ludzki przewód pokarmowy nabywają geny kodujące enzym rozkładający twarde ściany komórek glonów. Wygląda więc na to, że pokarmy rzeczywiście nas w jakiś sposób definiują, a na pewno ujawniają umiejętności współpracujących z nami mikrobów.


Nanocząsteczki przeciwko wirusom

3 stycznia 2014, 19:51

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego zaprezentowali nanocząsteczki, które mogą stać się podstawą do stworzenia szczepionek zwalczających wiele śmiertelnie niebezpiecznych bakterii, w tym opornego na metycylinę gronkowca złocistego (MRSA)


Nie trzeba grupy, wystarczą pojedyncze bakterie z nieznanymi dotąd enzymami

23 marca 2017, 13:33

Nawet pojedyncze bakterie mikrobiomu jelit mogą rozkładać (depolimeryzować) najbardziej złożone węglowodany.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy